KNUD RØGILDS

SØLVVINDER VED DM I HÅNDBRYG 2016

Efter at have ristet kaffe, bagt brød, og lavet is til et niveau jeg var tilfreds med, kiggede jeg efter en ny køkkenhobby. Jeg var med til at give en kollega et simpelt brygkit i afskedsgave, og Lynet slog ned med det samme. Sammen med en nabo bryggede vi et par kits, der blev til forbløffende gode øl. Derefter kastede jeg mig over alle de bøger jeg kunne få fat i, og endte med at købe et elektrisk bryganlæg, en Brewster. Jeg fik hurtigt øjnene op for hvor vigtig gæren er for smagen, og brugte en del tid og penge på at lære gæropformeringens hemmeligheder. Det gav pote, og 1½ år efter min debut som brygger, vandt jeg min første guldmedalje ved DM i Haandbryg i 2014 med en American Pale Ale.

Vi er sejlere, og blev hurtigt trætte af at skulle ligge i havnen i 24 timer inden bundfaldet i flaskerne var faldet til ro og vi kunne drikke en øl. Derfor blev det næste store skridt tvangskarbonering og en Beergun. Her kan man tappe øl uden bundfald. ”Problem solved”. Jeg tror jeg har været alle stadier indenfor brygning igennem, og har lige anskaffet et RO (Reverse Osmosis – vandrensningsanlæg) anlæg der giver mig mulighed for at designe brygvandet ud fra det område en ølstil er fra. Jeg har designet et væld af forskellige øl, en del der har vundet både guld, sølv og bronze ved DM, and endda en enkelt sølv ved de Skandinaviske Mesterskaber her i 2016. Mine favoritopskrifter er som regel amerikansk inspireret, men tyske og belgiske øl har min interesse. Til foråret vil jeg kaste mig over de spændende engelske øl.

Jeg bruger megen tid på at designe etiketter til mine øl. Ofte designer jeg en øl, og laver så en etikette der er inspireret af øllen, men det sker også at jeg designer en etikette, og derefter designer en øl der er inspireret af etiketten. Mit mål med mine øl er at skabe en oplevelse i en flaske. En gang, under indflydelse af godt hjemmebrygget øl, blev jeg inspireret og skrev mit hjemmebryggeris målsætning:

”En velbrygget øl skal være et lille kunstværk der nydes i et kort tidsrum, hvorefter den blot er en kærlig erindring om en fantastisk oplevelse. Etiketten skal være starten på oplevelsen, og forberede sindet, inden det møder farven, skummet, aromaen, smagen, duften og følelsen i munden, i svælget, i maven. Alkoholen skal ikke bedøve, men komplementere oplevelsen med en behagelig summen, et lille sus.”