HANS FRYDENDALL, KLAUS MAAR, ANDREAS S. W. NIELSEN OG HENRIK HØGH

SØLVVINDER VED DM I HÅNDBRYG 2013

Svanemølle Bryghus blev startet i 2005 af to gamle skolekammerater, Klaus og Hans. Inspirationen var et foredrag med Anders Marcussen, stifteren af Andrik Mikrobryggeri, og efterfølgende blev Klaus og Hans enige om, at de da også skulle prøve at brygge øl. Vi startede som så mange andre med et beer kit – Min første Ale – i et par små suppegryder i køkkenet. Hurtigt gik vi videre til ”all-grain”, og kapaciteten blev udvidet til 30 liter. Ikke længe efter var det også for småt, og vi investerede så i det nuværende anlæg på 100 liter.

I 2010 bryggede vi et såkaldt ”vennebryg” med Thomas (red. Qvist) og Michael (red. Nielsen), og det blev hurtigt til flere. Samtidig fik vi nys om DM i Haandbryg, og begyndte at tilmelde vores bryg. I 2011 fik vi vores første medalje, af sølv, for en steam beer med navnet ”Dream Steam”. Året efter blev det så til den første guldmedalje, med en robust porter med navnet ”Sorte Diamant”. Siden har vi vundet flere medaljer, både sammen og to-og-to. Den foreløbige kulmination var prisen ”Årets Håndbryg 2015” (og samtidig sølv ved Skandinavisk Mesterskab i Håndbrygning 2015), som blev vundet med en imperial stout med navnet ”Congobajer”. Som en del af præmien blev den brygget på Amager Bryghus, og kunne efterfølgende, under navnet ”Black Swan”, nydes på en række ølbarer i København og i provinsen, og desuden bl.a. i Polen, Kroatien og Australien.

Vi har prøvet at brygge de fleste gængse overgærede øl (IPA, brown ale, belgisk stærk ale, stout og kølsch), og også enkelte undergærede (porter og bock), men vender gang på gang tilbage til ”de sorte”, som har vores primære kærlighed. Vores tilgang til brygningen er rimelig traditionel, og vi er således ikke vilde med at tilsætte ”fremmedlegemer” som eksempelvis chili, whisky, kaffe eller chokolade. Vi kan dog godt finde på at eksperimentere med en enkelt utraditionel specialmalt i f. eks. en IPA, eller kandis i en bock. Vi har ikke den store fokus på humlen, den skal primært give den fornødne bitterhed, og ikke dominere smagen, bortset fra i en IPA, selvfølgelig. Vi har gennem tiden prøvet mange af de tilgængelige varianter af vådgær, men bruger efterhånden udelukkende tørgær, da vores erfaring er at det giver rigtig gode resultater alligevel.

Vi bryggede vores første kølsch ”Kyllinge Kølsch” i 2008. Hans’ nabo Henrik mente ikke den helt levede op til sit forbillede, som Henrik tidligere havde smagt i Køln, og som han i øvrigt mente ville egne sig fortrinligt til højt belagt smørrebrød. Derfor tog Henrik og Hans sammen med nogle andre ølglade venner på pilgrimstur til Køln (og Belgien) i 2012, for at smage den ægte vare. Herefter tog vi hjem og bryggede ”Københavner Kølsch”, som så vandt sølv ved DM i 2013. Øldommerne gav den bl.a. disse ord:

”Fint let krop …”

”… gylden øl, med et fint hvidt skum.”

”Frisk øl med fine frugt indslag … som går fint i hånd med de brødagtige indslag fra malten.” 

******