JAN SCHMIDT

BRONZEVINDER VED DM I HÅNDBRYG 2015

I årene omkring 1999-2000 begyndte flere nye spændende øltyper at dukke op, mest Belgisk trappist og forskellige bock øl, og jeg smagte flittigt på det hele. Dansk øl begyndte også at komme frem. Brøckhouse, musikbryggeriet da capo og Svaneke bryghus kunne efterhånden findes på den lokale benzintank, som kun lå 5 min. fra mit hus.

I 2002 startede Køge Ølentisiaster, og her fik jeg efterhånden smagt på endnu mere godt øl. Jeg købte mit første brygstartsæt og fandt en gryde frem i køkkenet. Her bryggede jeg en velsmagende pale ale med Fugle humle. Jeg bryggede straks videre, nu udelukkede allgrain. Så byggede jeg en norsk bjælkehytte i haven, hvor brygningen nu foregår i 75 liters gryder og rustfast stål præger udstyret voldsomt.

Jeg startede med at brygge lidt forskellige øltyper, men ofte hvedeøl. En gang om året brygger jeg stenøl med røgmalt og enebærgrene med et par venner, hvor vi kaster gloende lavasten i gryden, så røg og damp står om ørerne på os. Senere har jeg fået interesse for gamle øltyper, såsom farmhouse, Goose, lambik , saison, flamsk rød og norsk landøl med kveikgær. Mine ølvenner kalder mig for ” den sure brygger”.

Jeg har opdaget at ægte flamsk rød kun kan brygges, hvis øllet kommer på trætønder. Derfor har jeg lidt egetræstønder i skuret, hvori øllet lagres op til 12 mdr. Jeg har deltaget ved DM i Håndbryg et par gange og fået bronze for en flamsk rød i 2014, bronze for berliner weisse i 2015 og sølv for en kriek kirsebær i 2016. Jeg blev udtaget til EM i Rom i efteråret 2016. Dog fik jeg ingen placering for min flamske rød, til gengæld udforskede jeg Roms gader i 4 dage.

Jeg bryggede ” sure it is weisse” første gang i 2014, fordi øltypen lød spændende. Samtidigt kunne jeg ikke finde en ægte berlinerweise i butikkerne. Jeg har derfor aldrig smagt en ægte berlinerweise fra oprindelselandet, men jeg ramte åbenbart en øl, som de fleste finder lækker. De 60 liter rakte kun henover sommeren, og fadølshanen tiltrak mange gode venner, der blev overrasket over den gode smag.

Til DM 2015 bryggede jeg den igen og tænkte at lidt rabarbar kunne gøre den ekstra interessant. Desværre var rabarbarsæsonen ikke startet, og derfor tilsatte jeg den frysetørret. Øldommerne kunne dog smage rabarbaren alligevel og trak nogle point ned, fordi stilarten ikke beskriver rabarber i øllen! Øllen er dog så god, at det har rygtes til cykelløbet, Tour de bierre, der har meldt deres besøg i juni. Her glæder jeg mig til at servere berlinerweisse for 35 buttede cyklister i alt for tætsiddende lycra.